Akustika v dřevostavbách

Jedním z parametrů dřevostaveb, na který se nás často ptáte, je akustika. Je v dřevostavbě opravdu všechno příliš slyšet? Dojem asi vychází z představy lehké konstrukce, která snadno přenáší vibrace, v případě našich domů však jde o pouhý mýtus. Dovolte nám, abychom vám představili realitu.

Normy ČSN pro rodinné domy

Všechny stavby rodinných domů v ČR musí splňovat požadavky platných norem, kterými jsou dány i požadavky na vzduchovou a kročejovou neprůzvučnost stavby. Norma ČSN 73 0532, která stanoví mj. požadavky na zvukovou izolaci mezi místnostmi je závazná i pro dřevostavby a domy ATRIUM této normě samozřejmě vyhovují.

Průzvučnost stěn

Stěny našich domů jsou tvořeny sendvičovou konstrukcí složenou z více vrstev různých materiálů. Efekt této skladby je nejen dokonalé zateplení, ale také spolehlivý útlum hluku.

Zatímco u jednovrstvé stěny například z cihel platí, že tlumí tím více, čím je masivnější, naše konstrukce zůstává lehká a přesto má výborné tlumicí parametry.

Jak se přesvědčit o akustických vlastnostech dřevostavby?

V našem vzorovém domě často návštěvníci poklepávají na stěnu, ale tímto způsobem se o její neprůzvučnosti nic zjistit nedá. Nejlépe je pustit v jedné místnosti hudbu (třeba z telefonu) a do druhé místnosti si jít poslechnout, zda je zvuk slyšet. I laboratorní testování probíhá podobným způsobem.

Nedávno se u nás, v Průhonicích, natáčelo edukační video ADMD, během něhož jsme provedli malý test s drnčícím budíkem. Na video se můžete podívat zde.

Kročejový hluk

Plánujete-li patrový dům, zajímá vás také, zda a jak bude v přízemí slyšet zvuk z horního patra. Šíření kročejového hluku je dáno skladbou podlahy. V domech ATRIUM je strop mezi podlažími složen z několika vrstev, přičemž významná je především masivní betonová vrstva, která výrazně zlepšuje akustické vlastnosti.

Přijďte se k nám podívat a popovídat si o domech ATRIUM.